Gerookte Borst op de Grill.

De Arteflame is niet alleen een grill of vuurkorf of bakplaat, hij kan ook gebruikt worden als rookoven! Sinds onze grillontwerpen in 2015 op de markt kwamen, is ons vaak gevraagd of het als rookoven kan worden gebruikt. Dus als ontwerper en BBQ-concurrent moest ik het uitproberen.
Het eerste dat ik probeerde te roken op de Arteflame waren spareribs. Het was geen volledig succes, maar ik kreeg er wel het gevoel voor, ook al deed ik alles op de grilltop. Toen probeerde ik de mack daddy, runderborst. Ik dacht dat als ik een hele packerborst op de Arteflame kan roken, ik officieel kan zeggen: JA, het kan ook worden gebruikt om voedsel te roken. Nogmaals, geen volledig succes.
Er ging een heel jaar voorbij voordat ik het opnieuw probeerde, en deze keer besloot ik de ruimte te gebruiken die het meest logisch is voor het roken van vlees, in de kom. Veel professionele BBQ-deelnemers op het circuit roken hun vlees in pannen op hun rookoven, dus ik pakte een borststuk en plaatste het in een met folie bedekte pan in de vuurschaal van de Arteflame. Plaats de kolen en houtblokken aan de andere kant van de kom. Open vuur roken!


Smoked Brisket

De rook was subtiel, maar het binnenste gedeelte van de kom was ongeveer 250 graden, wat een perfecte temperatuur was om rook in het vlees te brengen. Dit duurde ongeveer 5,5 uur totdat de kleur er mooi donker uitzag en de bast zich op de borst begon te vormen.
Nadat het borststuk een mooie bast kreeg, wikkelde ik het stevig in folie (slagerpapier zou ook hebben gewerkt) en plaatste het terug in de pan, behalve dat ik de pan naar het midden van de kom verplaatste. Ik plaatste toen hete kolen aan elke kant in plaats van slechts één. Omdat de borst was ingepakt en er nu geen rook meer nodig is, draait het allemaal om warmte en het afmaken van de kok.
Met de pan in het midden en kolen aan elke kant plaatste ik een roestvrijstalen bakplaat bovenop de borst en pan en plaatste meer hete kolen op de plaatpan, die als een soort Nederlandse oven fungeerde. Nadat de borst een interne temperatuur van 205 graden had bereikt, werd er aan getrokken en ongeveer een uur met rust gelaten.

Smoked Brisket1

Na het rusten sneed ik tegen de stroom in in potlooddunne plakjes. Deze resultaten waren niet alleen voortreffelijk van smaak, maar ook zeer dicht bij competitiewaardige borst! De rub was een eenvoudige peper-en-zoutmelange met knoflookpoeder en cayennepeper. De bast was verbluffend en de rookring was op zijn zachtst gezegd verrassend.

Smoked Brisket2

Dit soort koken op de Arteflame zal zeker doorgaan en ik zal meer details posten over het gebruik van de Arteflame-grills als meer dan alleen een houtgestookte flat-top grill.

Denver Cavins, hoofdontwerper
denver@arteflame.com

3 comments

how did you regulate the heat during the cook time?

Mike juli 19, 2019

Interesting, keep up the recipes.

Walter Wells juli 04, 2019

got one coming for my weber hope to try the recipes

jeff chaffin maart 31, 2019

Leave a comment

All comments are moderated before being published

Vind je een van deze recepten lekker?

Al deze recepten kunnen op al onze grills en grill-inzetstukken worden gemaakt.